AutoMaatje

In februari 2019 startten Stichting Welzijn Ouderen Dongen, ANWB en gemeente Dongen met een nieuwe vervoersservice voor én door eigen inwoners: ANWB AutoMaatje Dongen. 

De kern van ANWB AutoMaatje Dongen is dat vrijwilligers hun minder mobiele plaatsgenoten tegen een geringe onkostenvergoeding vervoeren. ANWB AutoMaatje Dongen is bedoeld voor mensen die behoefte hebben aan vervoer, maar zelf niet kunnen rijden of fietsen, het openbaar vervoer niet kunnen gebruiken en ook niemand hebben in de naaste omgeving om op terug te vallen.

Contact

Telefonisch bereikbaar op werkdagen van 09.00 uur tot 11.30 uur.

uitstappen

Hoe werkt het?

Wie vervoer nodig heeft, kan twee dagen van tevoren per mail of telefonisch contact opnemen met de coördinator van de lokale ANWB AutoMaatje bij SWOD. Die zoekt een vrijwilliger uit de groep chauffeurs die de aanvrager op het door hem of haar gewenste tijdstip kan rijden. De coördinator belt terug als er een chauffeur beschikbaar is en schat de vergoeding in aan de hand van het verwachte aantal kilometers dat de vrijwilliger gaat rijden.

Klanten betalen 35 cent per kilometer aan de chauffeur. Eventuele parkeerkosten komen voor rekening van de aanvrager. Op het afgesproken moment staat de vrijwilliger voor de deur. Bij een kort uitstapje zal deze vaak bij de aanvrager blijven. Als er veel tijd zit tussen de heen- en terugrit, spreekt hij met de vrijwilliger af wanneer deze weer klaarstaat voor de terugreis. De vergoeding wordt rechtstreeks aan de vrijwilliger betaald.

  • Aan uw inschrijving als deelnemer van ANWB AutoMaatje zijn geen kosten verbonden en er zitten geen verplichtingen aan voor het afnemen van (een bepaald aantal) ritten.
  • Na inschrijving krijgt u een deelnemerskaart waarop onze contactgegevens staan. De chauffeurs hebben een chauffeurskaart. Desgewenst kunnen u en de chauffeur deze kaarten aan elkaar laten zien.
  • ANWB AutoMaatje is een dienst die wij aanbieden m.b.v. vrijwilligers. Wij hebben derhalve geen vervoersplicht. De praktijk leert echter dat we nagenoeg alle ritten kunnen invullen.
  • I.v.m. het beperkte aantal uren die we beschikbaar hebben voor AutoMaatje is het de bedoeling dat er minimaal 2 werkdagen zitten tussen de dag waarop u een rit aanvraagt en de dag waarop de rit plaats vindt. Echter, als u al eerder weet dat u AutoMaatje nodig heeft, is het voor uzelf en voor ons erg fijn als u de rit dan alvast aanvraagt. Ook als dat weken of zelfs maanden tevoren is.
  • AutoMaatje kan ingezet worden als uw bestemming slechts enkele straten van uw huisadres af is, maar ook voor een bestemming (ver) buiten de gemeente Dongen.
  • Wij hebben zelfs chauffeurs die in het weekend, in de avond, 's-morgens heel vroeg of eventueel s-nachts rijden.
  • Bij al onze chauffeurs kan een rollator mee in de auto en bij de meeste chauffeurs ook een rolstoel.
  • Onze chauffeurs assisteren u desgewenst graag met in- en uitstappen en begeleiden u van en naar de deur.
  • Wij geven geen telefoonnummers van chauffeurs aan deelnemers. Mocht u niet zeker zijn van de exacte tijd van een terugrit dan kan hier in overleg met ons en de chauffeur iets voor geregeld worden.
  • De medewerkers en vrijwilligers van SWOD zijn graag bereid met u mee te denken over mogelijkheden om een rit zo aangenaam mogelijk te laten verlopen.